Nejnovejší galerie
Winter Hradec 2014
Pořádané závody
Fotka dne

Hlavní sponzoři

PolyPLASTY
omnipack

Naši partneři

microtherm
activesport
NUTREND-Sportovní výživa
Porsche Hradec Králové
pells
moose
yate sport
Rock Machine
cyklo pešek
koloshop
C & K

Články

Expenův Pells Aeron
Časovka Šerlich
Kluziště v Orličkách
Sajrajt a marast

Další weby

Webové album Picasa Hradecký pohár HSK facebook

Návštěvnost

Specialized sudety tour 2009

Na tento maraton se vydalo HSK ve složení Expen, Jirka, Bulerbin,Marťa, Boban a já. Po příjezdu na místo a vyzvednutí čísel se směle dáváme do řeči s panem Stárkem (www.kastar.cz). Firma Kastar nám pro tento rok dodala perfektní přilby LAS a tak je dobré si pohovořit o skvělých vlastnostech tohoto produktu přímo s hlavním dodavatelem. Po důkladné přípravě už stačí jen protočit nohy a chvíli před desátou stojím uprostřed startovního pole.

Následují poslední informace od pořadatelů a potom už ostrý start. Celé Teplice projede balík za zaváděcímy vozy a poté už se ostře startuje. Počasí nám sice přeje, protože neprší jako v předchozích dnech, ale fouká velice silný vítr. Trať je vedena z velké části po silnicích třetí třídy a proto každou chvíli vymetu nějakou díru. Silnice jsou zde velice úzké a každou chvíli
v protisměru stojí v příkopě protijedoucí auta.

Což má za následek neustále cukání balíku a proto se pořád brzdí a znovu rozjíždí. Zhruba na 30tém kilometru kousek od Petra padá jeden jezdec, což není zádná sranda protože v tak obrovském balíku to má katastrofální následky. Já jsem nějakým zázrakem vyvázl bez zranění ovšem neobešlo se to bez probržděné galusky až na vlákna, která naštěstí vydržela a tak pokračuji dále.

V balíku se to neustále přelévá. Jezdci zezadu se tlačí dopředu a hledají místo i tam kde není. Menší kopečky balík trochu roztrhají a na kopcích fouká silný vítr, takže je nutné se držet pěkně v závětří.
Tím že kopce nejsou nijak dlouhé se neustále drží pohromadě zhruba sto lidí a je znát nervozita, která panuje v balíku.

V tomto duchu se pokračuje celý závod až pod závěrečné 3km stoupání. Zde si říkám že je potřeba začít pracovat a tak se nekompromisně tlačím dopředu. Závodníci z dlouhé tratě to chápou a tak mi občas uhnou. Na čele se utvoří skupinka zhruba 20lidí. Já se dostávám doprostřed balíku, což se ukázalo jako obrovská chyba. Jsem skřípnutý a nemohu nikam jet i když bych rád útočil. Než se zredukuje tento balík máme třetinu kopce za sebou a teprve teď mohu jet tak jak bych si představoval, ovšem to už je přede mnou zhruba deset jezdců, které nemohu dojet. Za mnou se vleče dalších asi pět lidí, kteří se snaží a občas mě někdo předjede. Protože jsem s Jirkou tento kopec studoval, vím přesně co mě čeká a tak jen v klidu zahákuji a jedeme dál.

Kousek před námi Petr svádí boj s Martinem Splítkem a je zajímavé sledovat jak si vede. V posledních serpentinách jdu ze sedla a skupinku se kterou jsem se až doposud držel utrhnu. Snažím se jet co nejvíce v klidu a postupně se přibližovat k Petroj. Daří se a dostávám se zhruba padesát metrů za něj, ovšem to už jsme v cíli a tak ze sebe vytlačím poslední trošku sil co mi zbyla.

Zhodnocení:
Z pohledu pořadatelů určitě 100% zajištěný vávod.
Jako velice negativní hodnotím trasu závodu. Závod je veden po rozbytých úzkých cestách
které jsou typické pro tento kraj. S tím už asi nikdo nic neudělá, takže je nutné se smířit s tím že to takto zůstane i v následujících ročnících.
Jako další negativum hodnotím styl některých závodníků, často bylo vidět jak se tlačí dopředu i za cenu hromadného pádu.

Údaje z tachometru:
Trať: rovných 100km
Převýšení: 1300m
Můj průměr: 35,9

Autor: Michal    Dne: 13.6.2009
copyright HSK - cycling 2009 | design a kód: Michal Dyntar