Nejnovejší galerie
Winter Hradec 2014
Pořádané závody
Fotka dne

Hlavní sponzoři

PolyPLASTY
omnipack

Naši partneři

microtherm
activesport
NUTREND-Sportovní výživa
Porsche Hradec Králové
pells
moose
yate sport
Rock Machine
cyklo pešek
koloshop
C & K

Články

Expenův Pells Aeron
Časovka Šerlich
Kluziště v Orličkách
Sajrajt a marast

Další weby

Webové album Picasa Hradecký pohár HSK facebook

Návštěvnost

Powertap SL+

Trénování s wattmetrem se stále více dere do popředí a dá se říci, že plnému rozvoji brání jen cena těchto chytrých mašinek. My jsme pro vás otestovali přístroj Powertap SL+ dodaný firmou cycleops (cycleops.cz). Testování probíhalo 14dní a to jak při tréninkových jednotkách, tak v ostrých závodech.

Po prvních pár dnech, kdy jsem si vše „osahal“ už nic nebránilo začít trénovat podle wattů a sledovat magická čísílka, jak krásně rostou, když se postavím do pedálů. Systém powertap je podle mě z konkurenčních přístrojů (SRM,Polar,Ergomo) ten nejvýhodnější a to z následujících důvodů.

1)při změně kola nepotřebuji nic předělávat, jen vezmu zadní kolo a dám jej do jiného rámu
2)kalibrace přístroje je velice jednoduchá, nestojí žádné peníze a dá se udělat v kterýkoli okamžik, třeba i při již rozjetém tréningu
3)díky bezdrátovému přenosu nemám na kole žádnou zbytečnou kabeláž ani snímače, navíc se přístroje powertap dají spárovat s přístroji garmin, takže na kole potom už mám doopravdy úplně všechny údaje co potřebuji včetně mapy!

Celý systém se skládá ze zadního náboje a tachometru umístěného na řidítkách. Díky tomu stačí vyměnit zadní kolo a na řidítka, nasadit pomocí dvou upínacích pásků držáček na tachometr a můžete vyrazit. Celá instalace nezabere více než pět minut. Tuto skutečnost já hodnotím jako velice pozitivní.

Zadní náboj se zaplétá klasickým způsobem, kdy je potřeba dodržet alespoň dvojité křížení. Na výběr je z 32,28 a 24 děrového provedení a to jak pro shimano tak campagnolo ořech. Po zapletení se do tachometru nastaví obvod kola. Náboj nepotřebuje žádnou speciální údržbu a výměna baterií je otázkou asi tří minut.

Tachometr se dá umístit na řidítka nebo představec a ovládá se dvěma tlačítky. Máte na výběr z nepřeberného množství voleb. Displej je rozdělen na tři řádky + čtvrtý řádek se zobrazuje pokud měříme interval. Čísla jsou velká a dají se lehce přečíst i na přímém slunci.

A jak probíhá trénování? Zprvu určitě budete rozčarováni z toho jak se výkon drasticky mění. Kdy v jeden okamžik šlapete například 120W a za dvě vteřiny to může klidně být 220W. Částečně se toto dá odstranit průměrováním které se nastaví v tachometru. Ovšem tak už to zkrátka je, výkon není tepovka, která reaguje se zpozděním a právě díky tomuto faktu je trénování podle wattmetru daleko přesnější a tím se tréninkové jednotky posouvají úplně do jiných rozměrů. Uvedu několik příkladů.

Často se stává že přeceníte své síly. Například u dlouhého táhlého stoupání to zprvu odsýpá, po pár minutách začne růst tepová frekvence a musíte zpomalit. Někdy to dojde i do stavu, kdy se překyselíte natolik že zbytek stoupání trpíte jako nikdy předtím. Wattmetr vám pomůže nastavit optimální tempo, tak aby jste kopec vyjeli v pohodě.

Jako další a hlavní výhodu vidím ve zpětné vazbě. Všichni máme dny, kdy nám srdce tepe někdy více, někdy naopak méně oproti běžnému „normálu“. Tento stav jsem měl i já při testování a právě díky wattmetru jsem tentokrát byl v naprostém klidu, protože jsem věděl že dávám ten správný výkon i když tepy se pohybovaly úplně jinde. Potěšující na tom bylo, že po dvou hodinách tréninku se tělo rozhodlo, že přestane stávkovat a tepy se vrátili do normálu.

Mohl bych uvést dalích mnoho důvodů proč si tuhle „drahou hračku“ pořídit, ale je to zbytečné. Na druhou stranu trénování s wattmetrem je jen další nadstavba v trénování. Základní zůstává tepová frekvence teprve kombinace wattmetru s tepovkou je to „pravé ořechové“.

V tomto mě powertap opět nezklamal. Tachometr dokáže zároveň zobrazovat tepovou frekvenci a výkon. Na třetí řádek displeje si zobrazíte kadenci a máte všechny tři nejdůležitější údaje pořád na očích a pak už záleží jen na vás jak si budete nakládat.

Díky tomu že měření se provádí v zadním náboji, powertap měří současně výkon, rychlost a kadenci aniž by potřeboval jakékoli další snímače. V těle náboje je ukryta důmyslná elektronika, která měří elektrické napětí které vzniká piezoelektrickým jevem při kroucení osy na kterou působíme při šlapání. Z tohoto důvodu ani powertap nepotřebuje vědět jaký převod máme zařazen.

K celému systému také patří software na vyhodnocení záznamů a interface na stahování dat z tachometru do PC. Pozitivní je že software je napsaný v programovacím jazyku java, který je multiplatformní, takže program můžete provozovat jak na systému windows, linux tak i na macku.

Tím ovšem moje chválení ohledně softwarového vybavení končí. Po spuštění programu bych čekal nepřeberné množství nabídek a nejrůznějších variant jak s nashromážděnými daty pracovat. Ovšem v podstatě je zde jen pár základních grafů a nic víc. Dokonce ani zobrazení jednotlivých záznamů není uděláno pomocí nějakého přehledného kalendáře a o zobrazení nějakých celkových statistik nemluvě.

Zkrátka program není dotažen do konce a k takto skvělému produktu dodávat takto mizerný software je podle mě ostuda. Ovšem s touto skutečností jsem se nechtěl smířit a tak jsem samozřejmě našel řešení jinde.

Závěr – celý systém hodnotím koncepčně jako velice podařený, jednoduchost, téměř žádná údržba, vše funguje napoprvé a bez dlouhého studování a přemýšlení. Jediné co mě zklamalo je softwarové vybavení. Je to největší slabina jinak propracovaného systému.

Autor: Michal    Dne: 4.7.2009
copyright HSK - cycling 2009 | design a kód: Michal Dyntar