Nejnovejší galerie
Winter Hradec 2014
Pořádané závody
Fotka dne

Hlavní sponzoři

PolyPLASTY
omnipack

Naši partneři

microtherm
activesport
NUTREND-Sportovní výživa
Porsche Hradec Králové
pells
moose
yate sport
Rock Machine
cyklo pešek
koloshop
C & K

Články

Expenův Pells Aeron
Časovka Šerlich
Kluziště v Orličkách
Sajrajt a marast

Další weby

Webové album Picasa Hradecký pohár HSK facebook

Návštěvnost

Podkrkonošský maraton

Na tento závod jsem se chystal už asi tři roky, ale až letos mi časově vyšlo se ho zúčastnit.
V Lázních Bělohrad jsme s bráchou s předstihem takže proběhne prezentace s malinkou komplikací s bráchovým trikem, ale vše se vyřeší a my se dáme do přípravy na závod.
Jdu se rozjet a po půl 10 stojím v přední lajně. Na startu stojí i početná část týmu Alpine pro a spousta dalších borců včetně H. Kopky a tak mě je jasné, že první desítka dnes bude asi těžko reálná.
V deset zazní výstřel a několik set jezdců se dává do pohybu. Jede se okružní kolo městem, což považuji za skvělý nápad- dobrá atrakce pro početné publikum a hlavně natažení startovního pole.
Po odkroužení přichází terén a po chvilce hned dost prudké stoupání, kde se vytvoří dlouhý had. Jedu zhruba na 20. místě,čelo na dohled, ale po chvíli vidím,jak se „modrý balet“ začíná vzdalovat a s ním i pár dalších borců. Opravdu si dávám ,takže nepomýšlím na to jet s nimi. Najednou se ale udělá před borcem přede mnou díra a já se musím ještě zmáčknout, abych byl ve druhé skupině. Jede se opravdu zostra. Pole se natahuje a tvoří se nesouvislá skupina kdy nakonec jede každý několik metrů za sebou. Po prvním prďáku přichází rovinatější část a já se vydám dojet první skupinu. Za to se pak mlátím do hlavy, jelikož i když se mi to podařilo, tak mě to stálo spoustu sil a v dalším prudkém stoupání na Pecku ihned odpadám. Předjíždí mě Ondra Zelený se slovy:“Já už nemůžu“ . Tomu jsem se docela zasmál. Stejně tak jako asi dalším třem lidem, kteří mi před startem říkali, jak jim to nejezdí apod.-všichni dojeli daleko přede mnou  Bohužel mě ještě dost zlobí šaltr, takže mi občas řetěz lítá sem a tam.
Nahoře na Pecce zjišťuji že jedu sám,což se mi nelíbí. Skupina, která se vytvořila z dalších odpadlíků z první je ale nedaleko přede mnou, a tak si je už s rozumem dojíždím, hlavně mimo technické pasáže. To se mi daří, jenže terén a skupina nejde moc dohromady a tak stačí chyba jezdce uprostřed skupiny a hned je díra, která se nedá moc dobře dojet, a tak jedu zase sám. Následují další výjezdy a sjezdy a za sebou vidím borce. Trochu zvolňuji a dojíždí mě před stoupáním na Zvičinu. Začíná to „krátkým“ ale prudkým kopcem mezi domy,pak chvilku rovina a následuje absolutní stojka, kde se zakusuji do řidítek, abych nepřepadl. Kupodivu vyjíždím, ale borec mi ucukl. Ze zadu se přiblížili další dva. Nahoře beru bidony, které prakticky po pár minutách v hustým sjezdu ztrácím. Jsem z toho značně nervózní, ale co se dá dělat. Ve sjezdu se mi daří dojet kolegu. Je to pěkný sjezd, ale když se člověk řítí 50km/h a v pravotočivé zatáčce najednou stojí traktor, není to moc příjemné. Dojíždíme do Třemešné, kde se motáme v lese nahoru a dolů,přes kořeny, a šutry, prostě pravé bikové terény. V jednom sjezdu dostávám žihadlo do hrudníku od včely, které se mnou absolvuje celý závod.Dost to bolí, ale adrenalin to přehlušuje a žihadlo nakonec vyndávám až v cíly. Dojíždí mě,už o samotě, dva jezdci včetně borce z Pítrsů, kterého požádám o loka. Tím alespoň doplním minimum tekutin a ještě jednou mu děkuji.Nakonec jedem tedy už ve třech až do Miletína. Zde beru opět bidony a jeden do sebe prakticky celý naleju. Ze zadu nás po chvíli dojíždí H. Kopka s jedním borcem, které mě poté asi 20km udivuje svým tahem.Více méně jel pořád špici takovým způsobem, až nás(nakonec asi pět) všechny poztrácel a ujel…Já odpadl asi na 65km jako předposlední a měl jsem toho už opravdu plné tretry. Mezi 65-75km si nějak nic nevybavuji až prakticky poslední občerstvovačku a nájezd do terénu, kde za tunelem přichází pořádná křeč. Padám z kola a snažím se to rozchodit. Moc to nejde a tak naskakuji na kolo a snažím se to rozjet.Nejdřív šlapu jen jednou nohou a postupně přidávám druhou. To se podaří a jedu dál. Jede se více méně pořád do kopce, přes bahno a bahenní úseky, kde zjišťuji že moje koordinace je více méně v tahu a 2x si jen tak lehnu.Ani se mi už nechtělo vstávat. Když už potom vidím na silnici 9km cíl, říkám si, je vyhráno. Jenže to bylo ještě z těch 9km cca 4km do kopce. Opravdu výživný závěr. Dojíždím do parku na morál a totálně zničen na celkovém 13.místě.

Musím říct, že závod se jel opravdu tak z 98% terénem.Asfalt minimum a dle mého názoru bylo tempo od začátku hodně svižné. Sjezdů bylo hodně taky v celku náročných-spousta kamení,písku,větví , že si člověk vůbec neodpočal.
Celkově trasa opravdu taková, že srdce bikera muselo zaplesat.Bohužel já, jako letos více méně silničář, spíš čekal, kdy mi to srdce vylítne nebo kdy mi vylítnou řidítka z ruky.
Občerstvovačky byly dost často, takže i pití se dalo krásně doplňovat-jen ho neztrácet.
Jen trochu na pár místech pokulhávalo značení. Více bílých fáborků (pokud je tedy nějací chytráci nevorvali) by nebylo na škodu-hlavně před a ne za zatáčkou za křižovatkou.

Celkově ale pořadatelsky velice povedený závod!

Celkově tedy:90km, 2000m UP, průměrná rychlost cca 22,1 a průměrná tepovka 175!

Autor: Expen    Dne: 17.8.2009
copyright HSK - cycling 2009 | design a kód: Michal Dyntar