Nejnovejší galerie
Winter Hradec 2014
Pořádané závody
Fotka dne

Hlavní sponzoři

PolyPLASTY
omnipack

Naši partneři

microtherm
activesport
NUTREND-Sportovní výživa
Porsche Hradec Králové
pells
moose
yate sport
Rock Machine
cyklo pešek
koloshop
C & K

Články

Expenův Pells Aeron
Časovka Šerlich
Kluziště v Orličkách
Sajrajt a marast

Další weby

Webové album Picasa Hradecký pohár HSK facebook

Návštěvnost

Premiéra nebo derniéra?

Na počátku byl pro mne ortodoxního žiletkáře snad až šílený nápad zakončit letošní závodní sezónu svojí aktivní účastí na bikovém závodě. Po počátečním váhání jsem se o svém zatím nesmělém úmyslu zmínil přátelům v týmu a rázem nebylo co řešit. Vycouvat jsem z toho již nemohl. Pak to vše již šlo ráz na ráz.
Jelikož příslušné náčiní s plášti silnými jak kroupové jelito nevlastním, natož abych na něm někdy seděl, bylo nejdříve nutné vyřešit tento problém. Napadlo mne zapůjčení od příbuzného, který něco takového má a příliš často na tom nejezdí. Zhruba 10 dní před dnem „D“ mi to přivezl a já mohl zahájit přípravy.
1. Nastavit a seřídit to na moji maličkost, která je o 15 cm delší než ta jeho. Podařilo se!
2. Vyrazit na první seznamovací vyjížďky, kdy jsem ještě dolaďoval nastavení sedla, toho rovného klacku, kterým se to řídí a na něm pověšených brzdových a řadících hejblátek. Vše se nakonec ocitlo ve správné poloze a mohla přijít další fáze příprav.
3. Vyrazit na další vyjížďky kdy už jsem začínal poznávat jak se to chová a ovládá v terénu a jak to musím dělat, aby to jelo tam kam chci já a ne tam kam to chce ono. To již byl čas, když jsem tomu něčemu neurčitému na kroupových jelitech začal říkat pravým jménem „BAJK“. Po několika prvních zkušenostech a radách zkušených přátel jsem začínal zjišťovat co a jak, například jak to dělat aby se ten „Bajk“ ve výjezdech nestavěl na zadní a nebo se mu zas neprotáčelo zadní kolo. Nakonec jsme si spolu po počátečním vykání začali i tykat.
4. Kdysi jsem někde četl, že cyklistika je prý jen jedna. Nyní již vím, že to alespoň u mne neplatí. Na silničce je to ve srovnání s kolem obutým do těch kroupových jelit pohodička. Shrnu-li tuto fázi příprav, tak jsme si sice začali tykat, ale kamarády jsme se rozhodně nestali.
Prostě jednoho dne ráno bylo na kalendáři to správné datum a já s dalšími kamarády z týmu vyrazil do Hořic v podkrkonoší na svůj první bikový závod „Královéhradecká 50“. Podotýkám že jsem věková kategorie blízká starobnímu důchodu a s ohledem na věk a minimální zkušenosti jsem se přihlásil jen na zkrácenou variantu závodu, dlouhou pouhých 28 km.
Přišlo lehké rozjetí před závodem a pak už stojím v balíku cca 600 nedočkavých bikerů. Ozve se startovní výstřel a všichni vyrážíme. Někteří velice rychle, jiní svižně ale i my ostatní. V tom abych popsal podrobně průběh závodu mi brání dvě skutečnosti. Za prvé si ho pamatuji jen útržkovitě a za druhé to v mém případě není podstatné. Skutečně podstatné jsou opravdu jen ty útržky, které mi utkvěly v paměti asi na hodně dlouho a celkový zážitek. Začnu tím celkovým zážitkem:
Adrenalín od startu až do cíle ze mne snad musel stříkat i na všechno v mém okolí a po celý závod jsem dřel jak durlak na Volze. Kdykoliv jsem ze zvyku ze silničky koukl na tepovku, tak byla kousek pod maximálkou a výjimky byly jen ve výjezdech, kdy se dostávala snad i za tu maximálku.
A nyní ty útržky:
1. útržek. Při jednom nájezdu z asfaltu do terénu nestihnu shodit z velké pily a celkem prudký výjezd rvu na převod co mi tam zůstal. Slyším jak na mne někdo řve „Bobane přeřaď!“ Poslechnu a padá mi řetěz. Rázem je ze mne překážka na trati pro ty ostatní za mnou. Nasadím řetěz tam kam patří a naskakuju. Nedaří se mi ale nacvaknout SPD a je ze mne opět překážka. Napodruhé se vše podaří a opět jedu v lajně s ostatními. Následuje další prudký výjezd, který již zvládám až na pár okamžiků, kdy se mi kolo staví na zadní a nezvládám udržet zamýšlenou stopu. Vyšlápnu ho ale bez další pohromy.
2. útržek. Sjezd po lesní stezce kde se kupodivu nepráší a vidím docela dobře na nástrahy trati. Zvládám všechny bez obtíží a dokonce jsem tam prý poodjel i Martině, která zatím jela v mé blízkosti.
3. útržek. Opět další příkrý výjezd vedoucí luční a pak lesní cestičkou. Tady kupodivu odřadím včas, ale cestička je plná soupeřů co sesedli a tlačí. Nezbývá než je následovat. Vedle mne se jeden borec chvíli snaží zůstat v pedálech, ale nemá šanci kudy předjíždět a tak dupe chvíli vadle mne a nakonec taky sesedá.
4. a poslední útržek. Ten je již delší obsahuje úsek od nájezdu na asfalt před občerstvovačkou až do cíle. Asfaltový úsek mne probral z předešlého stavu, kdy jsem si připadal jak v Jiříkově vidění a začal jsem nepřetržitě vnímat co se děje se mnou a v mém okolí. Vybavuji si tedy jak projíždím okolo stolku s občerstvením a za jízdy chytám z nastavené ruky pořadatele kelímek s pitím a většina jeho obsahu stejně končí na mém těle a kole. Vzápětí mne opět dojíždí a předjíždí Martina. Dokonce registruju fotografy a plus mínus pár lidí pak jedu v závěsu za ní skoro až do cíle. Tento úsek trati již vede krom sjezdu do Hořic po celkem širokých a schůdných lesních a lučních cestách. Tou výjimkou je opravdu už jen spíše cestička než cesta klikatící se mezi ploty a je občas roubena dost nebezpečnými propadlinami, které se mi podaří zdárně minout. Pak už jen sprint po asfaltu do cíle. Předjíždím Martinu a valíme to co to dá do cíle.
Zbývá už jen dodat moje pořadí na pomyslné pásce. V absolutním pořadí končím na 44. pozici ze 121 registrovaných v cíli a 25. z 59 mezi muži od 19 let a staršími. Dokonce pokud by byla vypsána moje věková kategorie nad 50 let, tak by z toho bylo 2. místo. Tedy z tohoto pohledu celkem spokojenost. A opravdu posledním bude už jen konstatování, že se sice nikdy nemá říkat nikdy, ale v tuto chvíli zodpovědně říkám JIŽ NIKDY! Představa, že příště bych místo polykání prachu, jehož bylo místy víc než dost, mohl plivat bláto je asi tím největším argumentem.

Autor: Boban    Dne: 2.10.2009
copyright HSK - cycling 2009 | design a kód: Michal Dyntar