Nejnovejší galerie
Winter Hradec 2014
Pořádané závody
Fotka dne

Hlavní sponzoři

PolyPLASTY
omnipack

Naši partneři

microtherm
activesport
NUTREND-Sportovní výživa
Porsche Hradec Králové
pells
moose
yate sport
Rock Machine
cyklo pešek
koloshop
C & K

Články

Expenův Pells Aeron
Časovka Šerlich
Kluziště v Orličkách
Sajrajt a marast

Další weby

Webové album Picasa Hradecký pohár HSK facebook

Návštěvnost

Jak se stát lepším cyklistou

Zimní období, krátké dny, temné večery a špatné počasí. Každý cyklista ví, o čem mluvím. Když konečně dorazíme domů z práce, nebo ze školy, nezbývá nám moc času na to, abychom popadli svého miláčka a vyrazili s ním do terénu, nebo na silnici. Tréninky nahrazujeme na statických trenažérech, ale ruku na srdce, kdo z nás na něm vydrží déle jak hodinu. Trénovat na kole se dá pouze o víkendu, kdy máme dostatek času, ale víkendové švihy a tréninky nenahradí plnohodnotný tréninkový plán, který najíždíme během léta. V zimě praktikujeme tzv. všeobecnou sportovní přípravu, do které spadají všechny druhy míčových her, posilování, běžecké a sjezdové lyžovaní, běh, plavání a mnoho dalších sportů. O tomto tématu bylo už napsáno mnoho článků, ale rád bych Vám představil obecnější pojetí přípravy v zimním období. Jde nejen o praktické, ale i teoretické nápady a rady, které Vám mohou pomoci zlepšit a zkvalitnit jízdu na kole. Takže přestaňte leštit své karbonové miláčky a nechte se inspirovat, popřípadě motivovat.

Výběr cíle
Vyberte si svůj cíl a za ním si stůjte a usilujte o něj. Kalendář je po celý rok plný závodů všech disciplín. Ať už se rozhodnete pro silniční závody, cross country, downhill, enduro, nebo maratony, upravte si podle svého cíle svoje plány a trénujte systematicky a chytře. Myslete nejen na dobrou fyzickou přípravu, ale také na psychickou připravenost.

Vyberte si to pravé
Někteří lidé prostě nemají rádi uzavřený okruh nebo vytrvalostní marathón. Pokud jste přesvědčeni, že to není pro Vás, pak je načase hledat motivaci a zábavu jinde. Podívejte se po závodech, které v sobě spojují dobrodružství, orientaci v přírodě a jízdu na kole. Dnes existuje mnoho akcí typu Survival, kde spojíte všechny sporty dohromady a přitom poznáte nové lidi a novou krajinu. Jeden den jedete závod na kole, kde hledáte trasu sami podle mapy. Další den běháte v přírodě, nebo spíte pod širým nebem a mnoho dalších aktivit. Velmi oblíbené a rozšířené jsou také etapové závody v exotických krajinách. Stačí jen hledat a najít to pravé.

Mini dobrodružství
Nebaví Vás jezdit v našich podmínkách. Zkuste se porozhlédnout po cyklistickém zájezdu. Stačí mít našetřené úspory a chuť objevit a poznat nové kouty a světy. Mnoho cestovních kanceláří nabízí zájezdy do různých destinací na různě dlouhé a odlišně zaměřené zájezdy, kde zažijte mnoho nových dobrodružství a poznáte krajinu. Na kole můžete objet celý svět.

Správná životospráva
Nezapomínejte na správné stravovací návyky. V zimním období velmi snadno přiberete nějaká ta přebytečná kila navíc. Tato kila Vám pak mohou znesnadnit Vás maximální výkon. Každý kilogram co si sebou na kole vezete, také pěkně potáhnete do kopce. Proto volte správnou stravu obohacenou především ovocem a zeleninou. Správnou životosprávou si velmi usnadníte jízdu na kole a využijete potřebný výkon, ať už na závody, nebo na cykloturistiku.

Hydratace, hydratace
Když teplota klesne pod bod mrazu, je velmi snadné zapomenout dostatečně pít. Snažte se i v zimě přijímat dostatek tekutin. Používejte speciální termolahve, namísto klasických bidonů. Teplota nápoje zůstane stejná a z Vašeho nápoje nebude ledová tříšť. Pokud nemáte k dispozici termolahve, pokuste se bidon uchovat v teple. Postačí když ho vsunete do zadních kapes Vašeho dresu, nebo do bundy. Velmi vhodné řešení je také použití menších lahviček (0,5 litru) po minerálních vodách. Tuto lahvičku snáz zastrčíte pod dres.

Yoga
Yoga je cvičení pro všechny skupiny osob. V cyklistice může jóga přinést lepší pružnost a vitalitu vašeho těla, napomáhá zlepšit dech, krevní oběh a lepší soustředění. Stačí se jen porozhlédnout po kurzech ve Vašem městě a nebo můžete využít instruktážních DVD materiálů a dostupné literatury. Toto cvičení můžete praktikovat i v pohodlí Vašeho domova.

Stretching
Pro Vaše tělo je velmi vhodné aplikovat každodenní strečink. To znamená protáhnout a uvolnit veškeré svalstvo a šlachy. Velmi nežádoucím jevem je zkrácení šlach a svalstva. Čím více budete strečovat, tím lépe se Vám bude na kole pak v sězóně jezdit. Zmírní se bolesti nohou a celého těla a Vaše jízda a výkon se zvýší. Ohebnost má velký vliv především na správný posed na kole, který Vám zajistí bezchybnou jízdu.

Spánek
Nezapomínejte na kvalitní regeneraci. K té neodmyslitelně patří kvalitní a dostatečný spánek. Aktivně sportující jedinec, by měl naspat denně minimálně 8 hodin nerušeného spánku. Spánek je důležitý pro regeneraci svalové činnosti, ale také uvolnění napětí a mysli.


Zdroj:Bikeradar.com

Autor: Brozik    Dne: 13.2.2011
copyright HSK - cycling 2009 | design a kód: Michal Dyntar